Енес Кулоглу е на 19 години и следва икономика и

...
 Енес Кулоглу е на 19 години и следва икономика и
Коментари Харесай

Домакинското шоу на Ердоган в Сараево

 Енес Кулоглу е на 19 години и следва стопанска система и логика на психиката в Дюселдорф. В петък той се качва на рейса и се насочва към Сараево, с цел да взе участие в Конгреса на „ Съюза на европейските турски демократи “ /UETD/. С неспокойствие чака появяването на специфичния посетител на Конгреса -турския президент Ердоган, който ще държи тирада. Енес споделя, че желае да поддържа Ердоган за преизбирането му за президент на изборите на 24 юли. Ердоган и неговата партия били положително за Турция и за Европа. Затова Енес, който има турско поданство, ще даде гласа си за настоящия и - както се надява - предстоящ президент на Турция. Хиляди турци като Енес от доста европейски страни идват с рейсове, влакове или частни коли в Сараево, с цел да видят онлайн турския водач.
Като вкъщи си

В неделя вечерта Ердоган ще държи речта си пред хиляди въодушевени свои последователи. Това ще бъде единствената предизборна проява на турския държавен глава отвън Турция. 140 години след края на Османската империя, към която е принадлежала и Босна и Херцеговина, турският президент може да се усеща тук като вкъщи си и да държи предизборната си тирада пред възторжена аудитория. При това без да се притеснява от рецензии, както в множеството други европейски страни.

Подобни предизборни изяви са неразрешени в Германия, Австрия, Холандия и в други европейски страни. За доста босненски мюсюлмани обаче Ердоган минава за съдружник и покровител. Особено след босненската революция през 1990-те години, когато живеещите в страната сърби и хървати се пробваха да реализират военните си цели, доста босненски мюсюлмани се усещат изоставени от европейските страни и се осланят единствено на остарялата си обязаност с Турция.

" Брат Бакир "

Ердоган може да разчита и на поддръжката на огромна част от политическия хайлайф на страната. Приятелството му с мюсюлманския представител в тристранното босненско председателство Бакир Изетбегович е известно от дълго време.  Ердоган постоянно кани своя „ брат Бакир “ и на частни празненства, като сватбата на щерка си, да вземем за пример.

Официално Ердоган идва в Сараево на работно посещаване за диалози с локалните висши държавни ръководители по разнообразни стопански въпроси. Освен това Ердоган ще бъде почетен с почетна докторска купа на интернационалния университет в Сараево „ за изключителни заслуги за построяването на едно хуманно общество, както и за разпространението на културата на разговора в Европа и по света “.
 türkischer Präsident besucht Sarajevo (picture-alliance/dpa/F. Demir)
През май 2015 година Ердоган беше посрещнат с военни почести в Сараево

Съвсем " инцидентно " в същия ден, съвесм наоколо, се организира Конгрес на „ Съюза на европейските турски демократи “ - близка до ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) лобистка организация. Ердоган, несъмнено, ще употребява опцията да посети и това събитие. Организаторите чакат към 20 000 души да дойдат в издигнатата за Зимната Олимпиада през 1984 година зала.

Турция - районната мощ

На подиума до Ердоган ще бъде и неговият другар Бакир Изетбегович. Това е една от аргументите, опозицията в Босна и Херцеговина да гледа сериозно на цялото мероприятие. Защото през октомври в страната също ще има избори и ръководещата партия се кани да извлече изгоди от появяването на Изетбегович до Ердоган. „ Вместо да сътвори европейска вероятност за Босна и Херцеговина, ръководещата партия провежда цирк, на който хората би трябвало да почетат Ердоган и претендентите на ръководещата партия “, споделя възмутено ръководителят на опозиционната Социалдемократическа партия Нермин Никсич. Президентът на Република Сръбска в Босна Милорад Додик подлага на критика това, че „ Турция оказва помощ единствено на босненските мюсюлмани. Ние не харсваме това, само че не можем да променим нищо “, споделя той.

Ердоган надали ще се стресне от тези рецензии. От няколко години той се опитва да утвърди Турция като районна мощ на Балканите. От една страна желае да обвърже обеднелите страни към турски вложители посредством дребни и по-големи стопански планове. Наскоро той разгласи, че ще се ангажира с построяването на автомагистрала сред Белград и Сараево. От друга страна Ердоган желае да показа Турция като политическа и идеологическа татковина на мюсюлманите на Балканите - не на последно място и чрез изтъкване на славното минало на Османската империя. Много наблюдаващи приказват в тази връзка за неоосманска политика. Но не е единствено Турция - също и ЕС, Русия и Китай се борят за усилване на въздействието си над нестабилния район.

Един рисков сътрудник
 Bosnien und Herzegowina Recep Tayyip Erdogan in Sarajevo (picture-alliance/dpa/F. Demir)
Реджеп Ердоган пред гроба на някогашния босненски президент Алия Изетбегович

Живеещият в Сараево политолог Нерзук Чурак счита за пресилени опасенията от ролята на Турция на Балканите. „ Истински негативна роля в Босна и Херцеговина играят на първо място прилежащите Сърбия и Хърватия “, споделя той. Двете страни към момента се пробват да въздействат върху политиката на Босна и Херцеговина, „ сякаш става дума за част от тяхната лична страна “. Чурак даже приветства турската икономическа интензивност на Балканите, стига това да не е обвързвано с политически ползи. 

Въпреки това политологът гледа сериозно на предизборната изява на турския президент, тъй като " приказваме за един автократ, който няма нищо общо с демократичната народна власт “. Според Чурак, казусът не се състои в популистката и неоосманска изразителност на Ердоган, а във обстоятелството, че " той арестува десетки хиляди души в личната си страна, единствено тъй като те показват свободно мнението си “. Подобни режими са рискови, споделя политологът.

 

Енес Кулоглу не се въздейства от сходни отзиви. Той ще се радва да види онлайн Ердоган в Сараево - дружно с хиляди други съидейници. Казва, че е подготвил персоналното си обръщение към Ердоган, стига да му се удаде опция да се срещне персонално с него. Щял да му каже следното: „ Продължавайте в същия дух, господин президент! Аз Ви поддържам “.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР